Dolgu tedavisi genel olarak, dişlerdeki çürümüş alanların temizlenmesi ve temizlenmiş alanların özel bir madde ile doldurulması işlemidir. Dolgu tedavisi ile dişin zarar görmüş olan bölümü çıkarılır ve dişin normal olarak çalışmasına devam etmesini sağlayacak dolgu malzemesi uygulanır. Bu malzeme hem görünüş hem de işlev bakımından doğal dişlerle uyum içindedir. Ayrıca dolgu sayesinde dişteki çatlak kısımlar da kapatıldığı için bakteriler diş köküne doğru inemez ve diş korunmuş olur.
Dolgu Tedavisinde Hangi Malzemeler Kullanılır?
Dolgu tedavilerinde birden fazla dolgu malzemesi kullanılmaktadır. Teknolojinin de ilerlemesiyle çeşitlenen bu malzemeler sayesinde her dişe uygun malzeme seçeneği çoğalmıştır. Böylece diş hekimleri, hastaya en uygun seçeneği seçme özgürlüğüne sahip olmuşlardır. Diş hekimleri malzeme seçimi yaparken hastanın alerjik durumunu, çürüğün boyutunu, maliyeti ve yapılacak alanı düşünerek hastaya önerilerde bulanacaktır. Bunun ışığında hastanın da fikri alınarak en uygun seçim yapılır.
Dolgu Malzemesi Çeşitleri Nelerdir?
Dolgu malzemesi çeşitleri teknolojinin ilerlemesiyle, yıllar geçtikçe ve ihtiyaçlar doğrultusunda artmıştır. Başlıca dolgu malzemeleri; altın, reçine, amalgam, porselen ve kompozittir. Bunların dışında; bakır, çinko, kalay ve civadan yapılan dolgularda bulunmaktadır. Böylece günümüzde diş rengine uygun şekilde dolgu seçimi de yapılabilmektedir.
Onley Dolgu Nedir?
İnley dolgu olarak da bilinen Onley dolgu, hastanın ihtiyacı doğrultusunda, direkt hasta için özel olarak üretilen dolgulardır. Diş hekiminin gerekli bilgileri iletmesiyle birlikte özel olarak laboratuvarlarda üretilir. Onley dolgular, hastanın diş rengine göre üretilir ve çevresel etmenlere karşı renk değişimi yaşamazlar. Bu dolgular dişin büyük bir kısmına uygulanır. Ayrıca özel olarak üretildikleri için maliyet açısından diğer dolgu malzemelerinden biraz daha pahalıdır.