Periodontoloji Nedir?
Periodontoloji, diş eti hastalıkları ile ilgilenen ve diş eti hastalıklarını tedavi eden diş hekimliği alanıdır. Diş eti, dişleri ve çene kemiğini saran ve koruyan dokudur. Bu sebeple diş etinin sağlıklı olması, dişlerin ve çene kemiğinin sağlığı açısından önemlidir. Diş etinde oluşan sorunların büyümesi tüm ağız ve hatta tüm vücut için sağlıksız bir ortam hazırlayacağından, dikkate alınması ve bir sorun yoksa bile kontrol ettirilmesi çok önemlidir. Periodontoloji alanı uzmanlık gerektiren bir diş hekimliği alanıdır. Bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine periodontist denir.
Periodontoloji Anabilim Dalının Önemi Nedir?
Diş eti sağlığı, ağız içindeki diğer elemanların sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Sağlıksız diş etlerinde zamanla renk değişimleri meydana gelir. Diş eti, dişler üzerinden geriye doğru çekilir ve diş etleri kanamaya başlar. İlerleyen diş eti çekilmelerinde diş kökleri zayıflar ve dişler sallanmaya başlar. Tüm bunların ışığında denebilir ki, diş eti problemleri, dişleri dış etkenlere karşı korumasız hale getirebilir. Bu sebeplerle diş eti sağlığı dikkat edilmesi gereken temel elementlerden biridir. Bu sorunlarında önceden tespiti hasta için önemlidir. Bu noktada rutin diş kontrolü genel sağlık için önemli bir yer tutmaktadır.
Periodontal Anabilim Dalı İçerisine Giren Hastalıklar Nelerdir?
Periodontistin çalışma alanında yer alan hastalıklar şu şekildedir:
● Diş eti iltihabı,gingivitis
● Periodontitis, diş ve diş eti iltihabı,
● Diş etinde meydana gelen kanamalar,
● Diş etinde renk değişimi
● Diş kökünde oynama,
● Diş eti çekilmesi
● Diş etinde sızlama
Periodontal Hastalıklar Nasıl Meydana Gelir?
Diş eti sağlığını korumanın temel noktası ağız bakımına dikkat etmektir. Yetersiz ağız bakımı zamanla plak ve bakteri oluşumuna neden olur ve diş eti bu ortamda sağlıklı yapısını koruyamaz. Diş bakımı; günde iki kez diş fırçalama, birer kez de diş ipi ve gargara yaparak sağlanmalıdır. Yetersiz diş bakımı da diş eti sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.